Utveckla din kompetens med en YKB utbildning

Utveckla din kompetens med en YKB utbildning

Sedan september 2016 är yrkeskompetensbevis ett krav enligt lag och förordning för dig som vill kunna transportera gods med hjälp av en tung lastbil. Detsamma gäller också sedan september 2015 för dig som vill utföra busstransporter med personer ombord. Därför är det viktigt att du har med dig detta bevis när du gör dina körningar. Har du inget yrkeskompetensbevis behöver du utbilda dig och få ett sådant.

Som tur är finns det en YKB utbildning att gå som gör det möjligt att erhålla ett yrkeskompetensbevis till en rimlig penning. Efter att du fått ett godkänt prov erhåller du ett yrkeskompetensbevis. Du får då möjlighet att transportera gods eller köra buss. Beviset krävs för alla de fordon som kräver att du har behörighet för C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D eller DE. Kravet på beviset därmed kompetensen hos yrkesförare krävs i alla länder inom EU och EES-staterna såsom Island, Norge och Liechtenstein.

Därför behöver du gå en YKB utbildning

Att köra transporter med antingen gods eller människor i en buss eller lastbil innebär att du som förare har ett stort ansvar. Om du kör med gods kan din last ha ett stort ekonomiskt värde som du ansvarar för. Och om du kör busstransporter med människor har du faktiskt ansvar för deras liv och hälsa under tiden du kör.

Detta ansvar kräver därför både stor kunskap och skicklighet. Det är därför viktigt att du som förare har ett giltigt yrkeskompetensbevis som du kan få via en YKB-utbildning om du saknar ett sådant bevis. På grund av coronans framfart kan också vissa kurser erbjudas digitalt.

Om du ska gå en YKB-utbildning bör du veta vissa saker i samband med att utbildningen avslutas och du kan åka ut och köra. Dessa är till exempel:

  • Inrapportering
    Efter avslutad utbildning, vilket innebär att du gjort klart alla delkurser, inrapporteras detta av din utbildare till Transportstyrelsen.
  • Giltighetstid
    Yrkeskompetensbeviset gäller i fem år. Sedan behöver du gå en fortbildning för att förnya det. En sådan fortbildning omfattar minst 35 timmar. Dessa kan dock delas upp i mindre delkurser som är minst sju timmar vardera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *