Bra solfilm för bilen – råd och tips

Bra solfilm för bilen – råd och tips

Det finns flera anledningar till att välja bra solfilm för bilen. Det sänker temperaturen i bilen, gör det lättare att se när det är ljust och minskar även insynen i bilen, något som många uppskattar. Det finns dock många saker som du bör tänka på när det kommer till solfilm för bilar, vi går igenom några bra punkter. För att skaffa bra solfilm till bilen är det viktigt att hitta en bra affär. Solfilmskompaniet har byggt upp stor erfarenhet och har allt som behövs för att tona rutor.

Besiktning av bil med solfilm

Tänk på att en bil med tonade rutor, exempelvis på grund av solfilm, kanske inte klarar av besiktningen. Det beror helt enkelt på besiktningstekniker och hur stor ljusgenomsläpp rutorna har. Du kan antingen låta rutorna vara tonade och hoppas på det bästa. Med lite tur, exempelvis om du har bokat en av de sista tiderna dagen innan helgen, kan besiktningen gå igenom utan problem. Ett annat alternativ är att helt enkelt ta bort solfilmen strax innan besiktningen.

Vad säger lagen om solfilm på rutan?

Det har länge varit diskussion om solfilmens vara eller icke vara. Det händer även att polisen stoppar bilar med alltför mörk solfilm. Transportstyrelsen anger en gräns för solfilmens ljusgenomsläpp. Det måste vara minst 75 % för vindrutan och 70 % för de andra rutorna. Så gott som alla solfilmer minskar ljusgenomsläppet ännu mer än vad som är rekommenderat av Transportstyrelsen.

Intressant juridiskt fall

Maj 2016 stoppades en bil i Eskilstuna på grund av den alltför mörka solskyddsfilmen på vindrutan. Polisen observerade den mörka rutan. De vände och hann i kapp bilen, varpå de upptäckte att solfilmen på vindrutan dragits av och nu fanns på passagerarsätets golv. Fallet gick till åtal och tingsrätten frikände personen, bland annat för att polisen endast gjort en okulär besiktning, det vill säga tittat på solfilmen.

Undvik att tona mer än 50 %

Det finns flera anledningar till att inte välja alltför tonade rutor. Det är viktigt att kunna få ögonkontakt. Både fotgängare och andra medtrafikanter behöver kunna se att du har uppmärksammat deras beteende, annars ökar risken för missförstånd. Exempelvis måste du genom ögonkontakt eller en handgest kunna visa fotgängare att du ser dem, och att det är tryggt för dem att gå över gatan. Det blir även svårare att köra när det är mörkt. Då ser man väldigt mycket sämre med det befintliga ljuset utomhus. Rätt tonade rutor försämrar inte sikten nämnvärt utan ger en behaglig körupplevelse.

Profilbild
Senaste inläggen av Olaus Isaksson (se alla)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *