Körjournaler som Abax

Körjournaler som Abax

En körjournal kan vara bra att ha när man till exempel kör en tjänstebil och man behöver dokumentera sin användning och körning av bilen. Nuförtiden finns det elektroniska körjournaler som monteras in i bilen och automatiskt skriver ner bilens sträckor och resor. Ett märke som producerar elektroniska körjournaler är Abax. Vad är en körjournal och hur fungerar dem?

Regelverk för körjournaler

Att föra en körjournal kan vara ett krav från det företag man har sin tjänstebil ifrån och då finns det vissa regler man måste förhålla sig till för att dokumentationen ska gå rätt till. Om man endast ska använda bilen i tjänsten så ska man kunna bevisa att man har högst använt den tio gånger per kalenderår samt att den inte har kört mer än 100 mil. Om arbetsgivaren betalar för drivmedlet som används i tjänsten ska den anställda betala för det drivmedel som behövs för att köra privat. Om man inte har en körjournal som visar hur mycket man har kört privat och i tjänsten kan arbetsgivaren inte veta hur mycket av det drivmedlet som hen bidrar med är för resor i tjänsten vilket resulterar i att den anställde beskattas på allt drivmedel som bilen har använt. Därför är det viktigt att använda sin körjournal flitigt för att det inte ska uppstå oklarheter eller problem.

Hur man använder Abax och andra körjournaler

En elektronisk körjournal ska innehålla samma rubriker som en handskriven körjournal för att godkännas av skatteverket och arbetsgivaren.

Rubrikerna är:

  • Datum
  • Ankomst – och avfärdstid
  • Reslängd
  • Ärende
  • Start- och slutadress
  • Anteckningar (förare, tankning)

Den elektroniska körjournalen registrerar automatiskt alla körningar men det är bra att då och då överföra all samlad data till en dator så att arbetsgivaren kan kontrollera samt komplettera om det behövs. Vissa körjournaler loggar även drivmedelsförbrukningen vilket är viktigt om arbetsgivaren betalar för drivmedlet som används i tjänst. Olika elektroniska körjournaler fungerar annorlunda, vissa vet automatiskt om det är en privat resa eller i tjänst och andra har en knapp så man kan ändra. Beroende på märke så monteras de in på olika delar av bilen, Abax monteras in i batteriet.

Profilbild
Senaste inläggen av Finn Jakobsson (se alla)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *