Välja laddbox till sin elbil eller laddhybrid

Välja laddbox till sin elbil eller laddhybrid

Många i dagens samhälle som ska köpa en ny bil väljer att investera i en elbil eller en laddhybrid. Detta av olika anledningar såklart men ofta handlar det om bilens påverkan på miljön samt kostnaden för drivmedel i det långa loppet.

Att bilarnas avgaser är skadliga för miljön vet vi och därför finns det idag alternativ i form av elbilar och laddhybrider på marknaden. När man har införskaffat en elbil eller en laddhybrid vill man kunna ladda sin bil på ett lätt och smidigt sätt. Ett sätt är att installera en laddningsbox hemma, men vilka är då de bästa laddboxarna?

Vilken är den bästa laddningsboxen?

Det finns en hel del att tänka på och ta hänsyn till när man ska välja laddningsbox till sin elbil. Man vill självklart ha den bästa till just sin bil. Det finns ett hav av laddnings boxar på  marknaden idag som dessutom har många varierande funktioner och självklart olika priser.

När du ska välja den bästa laddningsboxen för din bil behöver du titta på vilken elbil du har samt även vilken funktionalitet du önskar kring din laddstation.

De elbilar som säljs i Sverige just nu har laddintag typ 2 som standard. det är också standarden inom EU, det kan vara bra att känna till om man kör mycket ute i Europa med sin bil.

Därför är det självklart bäst om du väljer en laddningsbox med fast kabel, typ 2-kontakt. Om du äger en lite äldre elbil med laddintag typ 1 finns det möjlighet att använda laddbox typ 2 ändå. Men då utan en fast kabel så att du kan använda en kabel som har typ 2 kabel i ena ändan och ett uttag som passar till din bil i den andra.

Vad kostar en laddningsbox att installera?

Att installera en laddningsbox i hemmet är en god investering om du har köpt en elbil eller en laddhybrid. Det är det billigaste sättet i längden att ladda upp sin bil på. Installationen av en laddningsbox ligger på runt 6000-9000 kronor och då får man, från och med i år, dra av 50% på installeringen direkt på fakturan.

Ofta monterar du din laddningsbox på en vägg, kanske i ditt garage eller vid din uppfart. Har du ingen vägg att montera din laddningsbox på behöver du installera en laddningsstolpe. Det fungerar lika bra men blir lite dyrare eftersom du då behöver betala för markarbetet det medför.

När installationen är gjord, är det billigt att ladda din bil. Man brukar räkna att det kostar cirka 1,50 kronor per kilowattimme vilket blir en kostnad på runt 2-3 kronor per mil.

Profilbild
Senaste inläggen av Finn Jakobsson (se alla)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *