Lär dig mer om H4 LED

Lär dig mer om H4 LED

H4 LED är en av de vanligaste lamporna som används i bilar och motorcyklar. Men vad betyder förkortningen och vad är skillnaden mot exempelvis H3 LED?

H4 LED

Namnet på lampor påvisar bland annat dess sockel, styrka och vad för slags lampa det är. Namnet H4 LED avslöjar därmed en hel del.

  • H4 – Sockeln
    Socklarna kan både variera i storlek och format. Det innebär att det är mycket viktigt att kontrollera vilken sockel som krävs vid byte av lampa i ett fordon. I annat fall kommer den nyinköpta inte passa. Storleken anges med H samt en siffra mellan 1 – 13. Siffran används i detta fall för att påvisa spänningen i sockeln.
  • Hel- eller halvljus
    Det finns socklar som enbart gäller för hel- och halvljus medan vissa enbart är anpassade för halvljus. Även detta avgörs därmed av dess beteckning.

Kan ersätta halogenlampa

H4 LED är en populär lampa som bland annat används i stor utsträckning för att ersätta halogenlampor. Flera av dessa kan även ge betydligt starkare ljuskälla än halogenalternativen.

Svårt att hitta rätt?

H4 LED, H7 eller LED D2? Den som inte vet vilken modell som behöver köpas kan montera bort sin gamla lampa och titta om beteckningen står på den. Ofta går det att därmed att se vilken ny modell som ska beställas.

De som känner sig osäker, eller inte ser på den gamla lampan gällande beteckning, bör inte chansa. Då är det bättre att ta ut lampan och åka till en närliggande bilverkstad och visa upp den. Det brukar räcka för att de enkelt ska kunna se vilken modell det är.

Kan jag byta H4 LED själv?

Ja, på de allra flesta fordon går det att själv att byta lampa. Den som känner sig osäker kan läsa instruktionsboken, googla eller se om guide finns på Youtube. Många väljer däremot att åka in till en verkstad och därmed få hjälp med både byta och val av lampa. Flera verkstäder har Drop-in tider vilket innebär att någon tidsbokning behöver ske. Istället är det bara att åka till verkstaden under dessa tider varpå bilmekanikerna tar hand om problemen löpande. I dessa fall tar de alltså bara åt sig mycket enkla saker så som byte av lampor, byte av vindrutetorkare eller funktionskontroller.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *