Mopeder i alla stilar

Mopeder i alla stilar

De icke-mopedfrälsta tenderar att dela in mopeder i två enkla kategorier: klass 1 och klass 2.

Och det är väl helt okej att göra den ganska tydliga och enkla distinktionen. Inom det här två kategorierna återfinns mängder av olika mopedfabrikat. Det finns kanske inte riktigt en mopedtillverkare från varje land på jorden (till exempel är det tveksamt om det finns moppar från Jordanien, och även Grönland är inte kända för att tillverka tvåhjuliga farkoster). Dock känns det lätt så när man funderar på listan över märken som sträcker sig från Tyskland till Japan och tillbaks till Italien via USA.

Moped klass 1

Med de här små rackarna får man inte lov att köra snabbare än 45 kilometer i timmen. För att få köra på riktiga vägar måste de dessutom finnas i fordonsregistret och ha en riktig registreringsskylt. De får bara köras av folk som är minst femton år gamla, och detta folk måste också ha körkort med minst klass AM. En moped klass 1 kallas också EU-moped. Det är nämligen samma regler i hela EU för dessa sorters mopeder.

Populära mopedfabrikat som man kan hitta fina EU-mopeder från är bland annat coola Kymco, som är ett taiwanesiskt företag som funnits på marknaden sen 1963. Franska Peugeot har massor av olika scooter-modeller som visserligen kostar lite mer, men är riktigt bra att köra.

Moped klass 2

Den andra gruppen moppar heter klass 2 och består av de lite mer långsamma fordonen. Dessa får inte köras snabbare än 25 kilometer i timmen och deras motor får inte ha en effekt på mer än 1 kilowatt. För femtonåringar som blir femtonåringar efter 2009 gäller det att ha förarbevis för den här typen av moppe.

Inom den här kategorin finns det ett par riktigt coola klassiker, som till exempel Yamahas Why som är en old-school scooter som går att hitta i fint skick till okej pris. Då får man en härlig moppe som är unik och välkänd på samma gång. Yamaha är ett japanskt företag som nu för tiden även tillverkar motorsågar och keyboards.

Mopedfabrikaten ovan har såklart massor av olika modeller i olika prisklasser och utförande. Allt för att varenda moppe-fantast är garanterad att hitta något som passar hen bäst. Detta är en bra sida att besöka om du söker efter bra mopeddelar.

Profilbild

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *