Detta är bra att kolla under service

Detta är bra att kolla under service

Ger bilen ifrån sig främmande ljud? Eller har någon av varningslamporna börjat lysa? Att lämna in bilen på bilservice är inte bara ett måste, utan även nödvändigt för att du ska kunna köra säkert. Bilen ska lämnas in på bilservice vid 1500 mil eller efter var 12:e månad. Men vad är det man kontrollerar under en service av bilen?

De vanligaste sakerna som ingår vid bilservice är bland annat:

 • Byte av oljefilter och motorolja.
  Motorolja används för att smörja de olika delarna inuti motorn samt för att leda bort värme och avlagringar som kan uppstå vid slitage.
 • Byte av luftfilter.
  Det är viktigt att byta ut luftfiltret eftersom filtret ser till att luften är ren och fri från partiklar, vilket borgar för en mer optimal förbränning.
  Byter man inte luftfilter med jämna mellanrum riskerar motorn att få sämre ventilation samt att partiklar fastnar i förbränningsrummet. Detta kan öka bränsleförbrukningen och korta livslängden för bilens motor.
 • Byte av vattenpump.
  Detta sker vanligtvis i samband med kamremsbyte, vilket i sig är en relativt omfattande operation vid bilservice.
 • Kontrollpunkter.
  Under en bilservice går verkstaden igenom flera kontrollpunkter och kan skilja sig en del beroende på vilken bilmodell du har. Mekanikern har vanligtvis en checklista som denne utgår ifrån.
 • Samtliga delar av motorn kontrolleras.
  Man testar alla olika delar av motorn, exempelvis bakaxel, kylare, slangar till kylarvätska och liknande.

Bra att tänka på inför bilservice

Innan du bokar in bilservice finns det några saker som är bra att koll på. Först och främst bör du vara ute i god tid med att boka in servicen, så att du inte kör olagligt. För att hålla priset nere är det också smart att jämföra offerter mellan ett par olika verkstäder. Du bör alltid få en tid när servicen är färdig, en orderbekräftelse på vad som måste åtgärdas samt ett kvitto om att du har lämnat in bilen till verkstaden. I många fall är det en eller flera saker som måste åtgärdas efter att du lämnat in bilen till bilservice. Du kan sätta en gräns för hur mycket det ska få kosta, annars kan du alltid undersöka om en annan verkstad kan utföra reparationerna billigare.

Profilbild
Senaste inläggen av Kristian Jonasson (se alla)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *